İzu Yarımadası’na ‘İzmir’ Dokunuşu
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Endüstriyel Tasarım Bölümü’nün 8 öğrencisi, Shizuoka Kültür ve Sanat Üniversitesi’nin davetlisi olarak Japonya’ya giderek İzu Yarımadası’nın ‘gastronomi merkezi’ olması hedefiyle iş modelleri hazırladı. Japon öğrencilerle birlikte çalışarak İzu’ya gelen turist sayısının artması, bölgenin gastronomi alanında marka olması adına fikirler geliştiren İEÜ’lü gençler, bölgenin valisi ve belediye başkanını da ziyaret ederek çalışmalarını anlattı.
Yerel halk ile üreticiyi buluşturacak dijital uygulamaların geliştirilmesi, turistlerin yerel ürünleri alabileceği alanların oluşturulması, bölgedeki ünlü yazarlara ya da sanatçılara ait eserlerin bulunduğu kültürel noktaların hazırlanması ve adadaki ulaşımın bisiklet tarzında özel tasarlanmış araçlarla sağlanması gibi birçok öneride bulunan gençler, projeleriyle fark yarattı.
10 YILLIK İŞ BİRLİĞİ
Japonya’ya giden ekipte yer alan İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Elif Kocabıyık, yapılan çalışmaya ilişkin detayları aktardı. Japonya’daki Shizuoka Kültür ve Sanat Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yasuko Takayama ile İEÜ Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Can Özcan’ın kurduğu, 10 yıldır aralıksız devam eden bir iş birliğinin olduğuna dikkat çeken Kocabıyık, “İki üniversite arasında uzun yıllara dayanan birliktelik sayesinde şimdiye kadar çok sayıda Japon öğrenciyi kampüsümüzde konuk ettik. Onlara İzmir’i ve bölgemizi tanıttık. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin yerel yönetimler ve firmalarla olan iş birliklerinden ve teknolojik imkanlarından da yararlanarak birçok ortak proje gerçekleştirdik. Pandemi döneminde dahi bu birliktelik aksamadan sürdü. Son olarak da Japonya’dan gelen davet üzerine İzu Yarımadası’nı konu alan bir çalıştaya katılmak üzere 8 öğrencimiz ve Dr. Öğretim Üyesi Daniele Savasta ile birlikte bölgeye gittik” dedi.
4 GRUPTA 20 KİŞİ ÇALIŞTI
Japonya’da 10 gün kaldıklarını dile getiren Dr. Kocabıyık, “Japonya’nın Shizuoka eyaletindeki İzu Yarımadası'nın en ucunda yer alan Minami İzu ve civarındaki yerleşimler için özel bir çalışma gerçekleştirdik. Amacımız; bu bölgede gastronomi turizminin gelişmesini sağlayacak iş modelleri sunmaktı. Öğrencilerimiz; ürün, servis ve sistem tasarımlarını içeren projeler geliştirdi. Çalıştayda 12’si Japonya’dan, 8’i de üniversitemizden olmak üzere toplam 20 öğrenci, 4 grup oluşturarak projeler hazırladı. Bu gruplara; Mitsubishi, Suzuki, Toshiba ve Toyota Auto Body firmalarından 4 tasarımcı da mentörluk yaptı. Çalıştayın başında, iş birliğinin bugünlere gelmesinde büyük emeği olan Bölüm Başkanımız Dr. Can Özcan’ın çevrim içi sunum yaptığı bir sempozyum da gerçekleşti. Öğrencilerimiz, Shizuoka Valisi Heita Kawakatsu ve Minami İzu Belediye Başkanı Katsuhito Okabe ile görüştü. Projelerini ve hedeflerini yetkili kişilere sunan öğrencilerimiz, farklı kültürleri ve kişileri de tanıyarak tecrübe edinme imkânı buldu” diye konuştu.
İYİ YETİŞTİKLERİNİ KANITLADILAR
Dr. Kocabıyık, sözlerini şöyle sürdürdü: “İzu Yarımadası, Japonya'nın Honshū Adası'nda bulunuyor. Yarımada, Pasifik Okyanusu kıyısındaki Shizuoka prefektörlüğü sınırları içerisinde yer alıyor. Derin girintili kıyılara ve dağlık bir yapıya sahip. Bölgenin tarihi özelliklerini, kültürel yapısını ve özellikle gastronomi açısından ön plana çıkabilecek yönlerini göz önünde bulundurarak çalışmalarımızı yaptık. Bölgeyi gastronomi merkezi yapacak iş fikirlerini büyük dikkat ve hassasiyetle oluşturduk. Öğrencilerimiz, fakültemizde ne kadar iyi eğitim aldıklarını ve sektörlerinde fark yaratacak birer birey olarak yetiştiklerini, ortaya koydukları fikirlerle kanıtladı. Öğrencilerimizi tebrik ediyorum.”
Gazete Kupürleri
HABERTÜM HABERLER
"Localizing Design Studies: Perspectives on Turkey" kitabı yayında!
"Localizing Design Studies: Perspectives on Turkey" kitabı yayında! ...
"Localizing Design Studies: Perspectives on Turkey" kitabı yayında!
"Localizing Design Studies: Perspectives on Turkey" (Deniz Hasirci, Tuba Doğu, Deniz Avci, Gozde Damla Turhan-Haskara, Aybüke Taşer (eds.)) yayında! ...
20 Yılda ‘Marka’ Oldu
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi (GSTF), 20’nci Akademik Yıl Açılış Töreni’ni büyük bir coşkuyla gerçekleştirdi. ...
20 Yılda ‘Marka’ Oldu
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi (GSTF), 20’nci Akademik Yıl Açılış Töreni’ni büyük bir coşkuyla gerçekleştirdi. ...
Kommagene’ye ‘İzmir’ İmzası
Türkiye’nin en büyük çağdaş sanat etkinliklerinden biri olarak gösterilen ve ‘iyileşmek’ temasıyla Adıyaman’ın ev sahipliğinde düzenlenen Kommagene Bienali, ikinci kez ...
YENİ GÜZELBAHÇE KAMPÜSÜMÜZ
DetaylarKÜRESEL KARİYER
İzmir Ekonomi Üniversitesi, dünya çapında bir üniversiteye dönüşürken aynı zamanda küresel çapta yetkinliğe sahip başarılı gençler yetiştirir.
Daha Fazlası..BİLİME KATKI
İzmir Ekonomi Üniversitesi, nitelikli bilgi ve yetkin teknolojiler üretir.
Daha Fazlası..İNSANA DEĞER
İzmir Ekonomi Üniversitesi, toplumsal fayda üretmeyi varlık nedeni olarak görür.
Daha Fazlası..