
Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi
MSTAS 2021 “İnsan Hücresi Ölçeğinde Dijital Tasarım: Bir Aşırı Ortam Denemesi”

Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Ece KÜRELİ GÜLPINAR, Doç. Dr. Güzden VARİNLİOĞLU ve 2. sınıf öğrencilerimiz Emre Kılıçkaya ve Efe Şür XV. Mimarlıkta Sayısal Tasarım Ulusal Sempozyumu (MSTAS 2021) kapsamında “İnsan Hücresi Ölçeğinde Dijital Tasarım: Bir Aşırı Ortam Denemesi” adlı bir bildiri sunumu gerçekleştirdi.
Bildiri özeti:
İnsan Hücresi Ölçeğinde Dijital Tasarım: Bir Aşırı Ortam Denemesi.
Ece Küreli Gülpınar, Emre Kılıçkaya, Efe Şür, Güzden Varinlioğlu
Koronavirüs (COVID-19) pandemisinin etkisiyle insan ve mimarlık eksenindeki tasarım konularına yeni parametreler eklenmiştir. Sağlık çalışanları, bilim insanları ve biyologlar içinde olmak üzere birçok disiplin, pandemi ile mücadelede tıbbi tedavi ve aşı çözümleri üzerinde çalışmaktadırlar. Mimarlık ve tasarım disiplinleri ise COVID-19’un getirdiği yeni normal koşulların ardından hem yaşam mekanları hem de bu mekanları kurgulamada tanımlanabilecek dinamiklerin tasarım araştırmaları üzerinden sorgulanması, giderek geçerlilik kazanan bir önemli konu haline gelmiştir. Özellikle insan bedeninin bu duyarlı dönemde sürdürülebilir, dirençli ve modüler yaşam alanları yaratmada birincil unsur haline gelmesi, mimarlık disiplini ve tasarım odaklı düşünceye yeni bakış açılarından yaklaşmayı gerekli kılmıştır.
Bu bildiri, insan bedeni aşırı bir ortam olarak ele alındığında, mimarlık öğrencilerinin bu sorunu, sayısal tasarım süreçleri ve araçları çerçevesinde nasıl ele aldıklarını aktarmaktadır. İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümü 2. sınıf öğrencileri ile iki aşamada gerçekleştirilen “Mission: The Realm Within / Görev: İçimizdeki Âlem” çalıştayı kapsamında, insan bedeni içerisinde iki bilim insanı için laboratuar kapsülü olarak işlev görecek bir yapısal organizma, öğrencilere tasarım problemi olarak verilmiştir. Çalıştayın birinci aşamasında, öğrenciler hücresel ölçeğe küçülebileceği varsayılan koloni üretimine yönlendirilmiştir. Tasarım arayışına destekleyici öğe olarak insan bedeninde bulunan bir hücre tipi, biyomimetik organizma olarak bir öğrenci ekibine tanımlanmıştır. İkinci aşamada ise bu koloniyi oluşturacak kapsül birimleri tasarlamaları ve biçim, yapı ve mekanın sentezi ve bütünleşmesi açılarından incelemeleri istenmiştir. Bildiri kapsamında birinci aşamanın sonuçları üzerinde durulmakta ve ikinci aşamaya kısaca değinilmektedir. Çalıştaya katılan on dört ekip arasından iki proje, evrimsel biyoloji teknolojileri ile mimariyi bir arada araştıran ve geleneksel yöntemlerle tasarımcıların betimleyemeyeceği sayısal modeller üretebilen genetik algoritma ve eniyileştirme (optimization) yöntemi yaklaşımları üzerinden örneklendirilmiştir.
Mimarlık öğrencileri çevrimiçi stüdyo eğitiminde iki uç noktayı keşfetmiştir. Biri 2. sınıf stüdyosunun düzenlediği aşırı ortam çalıştay serileri arasında en aşırı ortamı sunan insan vücudu, diğeri ise araştırmada yeni bilgi ve uygulamaları öğrendikleri değişen ve dönüşen bir dijital tasarım bağlamıdır. Makalenin bulguları, pandemi sürecinin neden olduğu kısıtlamaya ve buna bağlı olarak üretim teknolojilerine erişim eksikliğine rağmen, öğrencilerin yaşadığı bu dijital tasarım ve stüdyo sürecinin katkısını değerlendirmektedir. Ayrıca, olağanüstü bir ölçekte ürünler tasarlamanın ve farklı disiplinlerdeki araştırma ve bilginin önemi de değerlendirilmektedir.
E.Küreli Güpınar , E.Kılıçkaya , E.Şür and G.Varinlioğlu. (2021) İnsan Hücresi Ölçeğinde Dijital Tasarım: Bir Aşırı Ortam Denemesi. İstanbul Teknik Üniversitesi / Dayanıklılık / Dirençlilik / Dayanıklılık, 15. Mimarlıkta Sayısal Tasarım Ulusal Sempozyumu, MSTAS 2021 Bildiri Kitabı.
HABER |TÜM HABERLER

DEPREM SONRASI KISA DÖNEMLİ – KALICI EV ATÖLYE ÇALIŞMASI
20 – 24 Mart 2023 tarihlerinde üniversitemiz öğrencilerinin katıldığı, Deprem Sonrası Kısa Dönemli – Kalıcı Ev konulu bir atölye çalışması planlanmıştır.

Dersimiz Deprem
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, can güvenliğini artırmak adına evlerin içini tasarlarken de gerekli önlemlerin alınması gerektiğinden

IFI TASARIM AYRICALIK ÖDÜLLERİ (IFI DDA)
Global bir tasarım yarışması olan IFI Tasarım Ayrıcalık Ödülleri - IFI Design Distinction Awards (IFI DDA), inşa edilen projelerin tasarım sonuçlarındaki mükemmelliği tanımakta ve

TMMOB İçmimarlar Odası Deprem Bildirgesi
"Acil durum ve afet olayları ile bağlantılı tehditlerin paralelinde oluşan riskler ve bu risklerin sonucu oluşan hasarlar, insan yaşamını ve yaşadığı binalar

Enginardan Ambalaj
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Alara Ertenü (21), enginar yaprağı ve bezelye kabuğu kullanarak biyo-ambalaj üretti.

Açık Çağrı: “Sea Design” Yarışması 2023
“Sea Design” Yarışması 2023, tamamen denizcilik sektörüne adanmış ve dünyanın her yerinden öğrencilere ve yeni mezunlara açık ilk uluslararası tasarım yarışmasıdır. Endüstriyel tasarımdan

2022 Üniversiteler Tasarım ve Sanat (üTAS) Mezuniyet Projeleri
Sürdürmek, özgürlük, dışavurum, hissetmek, karşılaşmak, katılım, direnmek, yaşatmak, mikro işler, akıllandırmak, deneyimletmek, değer katmak başlıklarında projelerin toplandığı 2022 Üniversiteler Tasarım ve Sanat

Zeytinden 'Vegan Deri' Ürettiler
Ege’ye özgü değerlerin başında gelen, şifa ve lezzet kaynağı olarak asırlardır sofraların vazgeçilmezi olan zeytin, tasarımcıların ilham kaynağı oldu.